Stefan Arsenijević

Beogradski reditelj Stefan Arsenijević, dobitnik ovogodišnjeg ZLATNOG MEDVEDA za najbolji kratki film na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (ali i nagradu United International Pictures) rođen je 11. marta 1977. godine u Beogradu gde je završio osnovnu školu, Devetu beogradsku gimnaziju i upisao studije filosofije. U to vreme snima i svoj prvi kratki film, ČEKAJUCI SMAK SVETA u produkciji KVADRATA.
Studije režije na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti upisuje školske 1997/98 godine, profesori su mu, pored ostalih, Dragan Veselinović, Srđan Karanović i Darko Bajić.
Na drugoj godini studija snima kratki igrani film ŠLJIVA za koji na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 2000. godine dobija nagradu za najbolji debitantski film, a u Moskvi, na festivalu Zlatni vitez, specijalnu nagradu žirija za visoki umetnički domet. 2001. godine na Festivalu kratkog metra u Beogradu njegov film NOĆNI PORTIR dobija nagradu za najbolji kratki igrani film, a iste godine snima i jednu od priča u omnibusu BEOGRADSKI ZVUK, THE CELTS STRIKE AGAIN, sa kojom osvaja prvu nagradu na Festivalu jugoslovenskog filma u Londonu. Prošle, 2002. godine, za film MALA JUTARNJA PRIČA dobija nagradu za najboljeg mladog reditelja na Festivalu studentskog filma u Manhajmu, ali i nagradu Bavarskog filmskog fonda. Nešto kasnije za MALU JUTARNJU PRIČU osvaja i nagradu za najbolji studentski film na festivalu u Bitolju.
(A)TORZIJA je snimljena u januaru 2002. godine u Sloveniji, u produkciji STUDIJA ARKADENA iz Ljubljane i na slovenačkom nacionalnom filmskom festivalu u aprilu prošle godine proglašena je najboljim kratkim igranim filmom.

Kartki igrani film (A)TORZIJA Stefana Arsenijevića, snimljen je po scenariju Abdulaha Sidrana, a glavne uloge tumače: Branko Ličan, Matija Bulatović, Davor Janjić, Emina Muftić, Mirjana Šajinović i drugi. Direktor fotografije je Vilko Filač, a kompozitori Žare Prinčič i Vinci Vogue Anžlovar. Film je snimljen u produkciji studija ARKADENA iz Ljubljane. Tema filma je život u opsednutom Sarajevu, kada je jedina veza Sarajlija sa svetom bio tunel koji su prokopali ispod piste aerodroma.

detalji sa snimanja filma (A)TORZIJA
 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda