OTVARANJE!


Šarl Aznavur je i pored velikog kašnjenja aviona iz Pariza (zbog magle) stigao u centar Sava pred sam početak otvaranja 31. FEST-a. "Trebalo je da stignemo ranije, da odem u hotel i da namestim kosu, da opet izgledam mlad i zavodljiv. Došao sam iz Pariza kao 'slepi putnik', ali onda sam rekao sebi 'da publika sigurno nije došla da vidi šta sam obukao, već da me pozdravi ovakog kakav sam'. Evo me ponovo u Beogradu, posle 25 godina. Ovo je treći put da dolazim u vašu zemlju. Ovoga puta sam došao s velikim zadovoljstvom jer me dugo nije bilo. Ovo nije laskanje", rekao je Aznavur pre nego što je i zvanično proglasio Festival otvorenim.


Ana Muglalis je izrazila veliko zadovoljstvo što je ponovo u Beogradu, kao i pre dve godine, kada je na FEST-u bio prikazan film "Hvala za čokoladu". "Veoma sam srećna što sam opet došla u Beograd. Odlučila sam da dolazim svake godine", rekla je Ana Muglalis.

Pre zvaničnog otvaranja, publici su se poklonili Stefan Arsenijević, mladi beogradski reditelj koji je nedavno trijumfovao u Berlinu kratkometražnim filmom "(A)torzija", glumac iz istog filma Davor Janjić i producent filma Janez Ković. Arsenijević je priznao da je imao veću tremu nego u Berlinu, jer su FEST i centar Sava mesta gde je formirao svoj pogled na svet. Prikazivanje filma "(A)torzija", pre zvaničnog otvaranja, je presedan FEST-a.U okviru ceremonije otvaranja prikazan je film "Tihi Amerikanac" Filipa Nojsa, u kome glavne uloge tumače Majkl Kejn i Brendar Frejzer. Glavna protagonistkinja, Vijetnamka Do Ti Haj Jen, i njen suprug Kvan Haj, koji u filmu tumači efektnu epizodu, kao prvi pristigli gosti FEST-a su se poklonili publici po okončanju projekcije.

Program je vodila glumica Katarina Radivojević, ovogodišnje "zaštitno lice" Festivala. Katarina Radivojević se u trenutku zbunila predstavljajući glumačko- bračni par, pa je Kvan Haj "ostao u senci" svoje supruge Do Ti Haj Jen, na šta je publika reagovala smehom.Otvaranje je obeležio i jedan neprijatan događaj. Mnogi novinari akreditovani za ovogodišnji FEST ostali su ispred Velike sale i samim tim bili onemogućeni da prate otvaranje i urade svoj posao. Retki su oni koji su imali tu sreću da se obrate pravom vrataru, koji je bio obavešten o ulazu planiranom za novinare, pa ih tamo i uputio. Ostali su, nažalost, ostali ispred sale i opravdano se žalili zbog nedopustivog propusta u organizaciji.

 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda