Do Thio Hai Yen

Do Ti Haj Jen i Kvan Haj, prvi gosti FEST-a

«Šta je ovo belo oko nas?”

Prvi gosti ovogodišnjeg FEST-a, vijetnamski glumačko-bračni par Do Ti Haj Jen i Kvan Haj, doputovali su u četvrtak u Beograd kako bi predstavili film TIHI AMERIKANAC Filipa Nojsa, u kom igraju uz Majkla Kejna i Brendana Frejzera. I pored višesatnog leta iz Pariza, gosti iz Vijetnama bili su veoma raspoloženi za razgovor, a po dolasku su doživeli veliko iznenađenje, jer su u Beogradu prvi put u životu videli sneg.

«Kada sam otišla na audiciju za film TIHI AMERIKANAC nisam govorila engleski. U početku mi se činilo da će mi biti teško, veoma teško. Medutim, odmah sam počela da ubrzano učim engleski. Na sreću, imala sam dobre partnere, Majkl Kejn se pokazao kao sjajan učitelj, a Brendan Frejzer je odličan glumac. Mislim da sam imala sreće da radim s njima. Majkl je u filmu bio sjajan, naučio me je kako da se krećem, kako da govorim, kako da glumim. A reditelj Filip Nojs me je naučio kako da budem sigurna u sebe i u svoju glumu», kaže Haj Jen.

Kvan Haj je takođe prvi put bio na audiciji za jedan američki film. O svojoj ulozi u TIHOM AMERIKANCU kaže: «To je čudan lik. Ne uklapa se u sredinu kojoj pripada, niti ima sličnosti sa mnom. On je veoma ljut i pravi je buntovnik».

«Prvi put je u Vijetnamu sniman tako velik film na engleskom jeziku kakav je TIHI AMERIKANAC», kaže Haj Jen. «Mnogo Vijetnamaca je bilo angažovano u tom filmu, skoro pet hiljada. Meni je mnogo značilo i to što sam videla koliko Filip Nojs voli Vijetnam. Mislim da će film zbog toga mnogo istinitije govoriti o mojoj zemlji. Pre rada na TIHOM AMERIKANCU mislila sam da ću se baviti samo baletom i da ću biti profesor baleta. Međutim, gluma mi je postala veoma bitna stvar u životu. Radim na tome da postanem profesionalna glumica i da glumim različite uloge na filmu. To mi se veoma sviđa”.

biografija

Gošća na svečanom otvaranju FEST – a 2003, vijetnamska glumica Do Thi Hai Yen (Haj Jen) , partnerka je Majklu Kejnu u filmu TIHI AMERIKANAC, australijskog reditelja Filipa Nojsa. Sa njom u Beograd dolazi i njen suprug, Quang Hai (Kvan Haj) koji igra u istom filmu.
Kvan Haj je, zapravo, glavni “krivac” što je Haj Jen glumica koja može da sanja i o holivudskoj slavi, jer on ju je, kao svoju tadašnju verenicu, poveo na audiciju za Tihog Amerikanca. Orijentalna lepota balerine Haj Jen nije ostala neprimećena i ispostavilo se da je baš ona idealna za ulogu Phuong (Puong), jer izgleda i kao personifikacija tradicionalne Vijetnamke, ali i kao žena koju muškarci obožavaju. Haj Jen je plenila i svojom prirodnošću, jer nije pokušavala da imitira američke glumice. Ulogu je dobila posle samo četiri odglumljene scene. Danas, posle završetka snimanja Tihog Amerikanca, ona u svom rodnom gradu Ho Ši Minu predaje balet, s tim što ima nameru da se i dalje bavi glumom...

Detalji iz filma
TIHI AMERIKANAC
 
 


Skupština grada Beograda Skupština grada Beograda